En jättebra dag...

har jag haft idag. Väcktes imorse av vacker sång. Johanna och Klas kom med kaffe på säng och rosenbukett. Mysigt! Sen gick jag upp och fixade till mej, tog en promenad med vovvarna och sen åkte jag till stan. Där besökte jag kompisen Maggan som är massör. Fick en skön rygg och axelmassage och sen gick vi på Thai-restaurang och åt en god lunch. Sen tog jag en liten shoppingtur och avslutade den med att köpa en tårta. Gick sen upp till vårt nya kontor och bjöd mina arbetskompisar på tårta. Sen gick jag till svägerskans salong och fick en liten ansiktsmask och ögonbryns- och fransfärgning. Lite mer kaffe och tårta där medd svägerskan och brorsan. Skjutsade hem bror, handlade lite god mat på vägen. Åkte sen hem och åt en god middag och drack ett glas vin, alldeles för mej själv. Klas var på spelträning och Johanna var i stan med kompisarna.

Nu har jag packat väskan och imorron bitti kl 6 åker jag till Verdal i Norge på filmfestival i dagarna 3...utan dator.

Dimmig helg

Ja, då syftar jag förstås på vädret. Det har varit grått och vått hela helgen. Bilen ser ut som om jag aldrig tvättat den... Får väl skylla mej själv när jag bor vid Sveriges förmodligen sista oasfalterade vägsträcka.


Lite spökigt ser det ut i dimman, trädet vid torpet i skogen.

Igår hade vi röjardag och ägnade nästan hela dan åt att rensa bort gammalt skräp (inte för att jag tycker att det blev mindre för det...) och städa övervåningen i huset. Hundpromenad blev det förstås också i ett par timmar. Det var ju rätt skönt ute trots allt. Marita och jag gjorde sällskap en bit för hon skulle iväg till Bydalen och hade inte tid med långa rundan. Men Lin och Eddie hann i alla fall busa av sig en del. Sen fortsatte vi själva, jag och mina hundar, på en längre sväng uppöver berget. Inga vilda djur och inte en människa mötte vi på hela tiden... Jätteskönt alltså!


Får vi nåt godis eller...??

Kvällen blev lugn med en god middag och lite tv. Dansbandskampen... Jodå, Klas ville absolut se om Black Ingvars kom vidare. Och ja, det gjorde dom ju. På nattkröken åkte jag iväg och hämtade Johanna vid bussen. Hon hade varit i stan på krogen med några kompisar. Men det var tydligen ingen höjdarkväll så hon kom med den tidiga nattbussen kl 1. Sen ställde vi om klockorna och gick och la oss.


Blir jag snygg så här?

Idag har jag varit ute en del. Först gick jag på långpromenad med vovvarna ett par timmar. Lite senare på dan gick jag ut och la ett spår åt Linelutten. Sen var det dags att kolla hur Lin fixade spåret. Klas följde med och Hedvig fick vara med honom.


Va, händer det nåt därborta?

Lin fattade direkt vad som va på gång när jag satte på henne selen. Det är ju rätt länge sen vi spårade, men hon kom ändå ihåg. Hon körde ner nosen i backen direkt och letade reda på spåret. Hon for iväg och efter en bit stannade hon och vände sig om och tittade på mej... Äsch då, tänkte jag, har hon tappat det nu? Men så duttade hon ner näsan i marken och tittade upp på mej igen... Då såg jag att hon hittat en spårpinne! Jag hade en med mig när jag gick ut men hittade den inte när jag skulle lägga den i spåret. Då trodde jag att jag hade glömt att ta den med mej, men jag hade alltså tappat den i spåret. Duktigt av henne att hitta den! Hon plockade upp den och var jätteglad. Jag berömde förstås och bytte mot godis. Sen sa jag att hon skulle leta mera och då tog hon direkt upp spåret igen och hastade vidare. En bit efter första vinkeln hade jag lagt en leksakskrokodil som hon först markerade genom att stanna och titta på mej. När jag kom dit tog hon den i munnen och var jätteglad. Vi lattjade lite med den, hon fick en godis och så uppmuntrade jag henne att leta vidare. Och hon hoppade på spåret igen och for iväg. Och tog spåret hela vägen till slutet, där hon hittade sin favoritfleecefläta! Massor av beröm och lek förstås.

Jag tycker hon är jätteduktig på att spåra och det är en riktigt rolig grej för mej också. Jag vet inte hur långt spåret var men jag skulle uppskatta att det var ca 200-250 m och det hade nog legat i ung 40 min.
Jag behöver en kurs. Jag vet inte hur man gör sen... Lena, Stig, Nina, m.fl!!! Ni som kan det här! Kan ni komma hit och hjälpa mej! Det är ju en massa annat konstigt man måste lära sej om man nu skulle prova på att tävla bruks nån gång...lydnadsmoment, uppletande och jag vet inte allt. Nåja, den dagen, det problemet. Vi lattjar väl på med spårandet till snön kommer i alla fall. Och vill ni skicka lite tips och råd så tas dom tacksamt emot! Fast helst vill jag att ni kommer hit förstås. 


En stilstudie av spårhunden Lin...
   
Nä, nu ska jag gå ut en kortis med vovvarna i mörker och dimma och sen ska jag titta på Parlamentet och på den brittiska versionen av Wallander.

Imorron blir det filmande i Lit för hela slanten. Johanna har lov den här veckan så hon är väl hemma en del. Då kan jag passa på att jobba på kontoret i stan några dagar för då kan hon gå ut med hundarna år mej. På tisdag ska jag in till stan i alla fall för jag ska klippa mej. Det ska bli skönt för just nu känns det som om jag har en pälsmössa på huvet... (eller hur, Harriet ;-))

Ha det gott i höstmörkret!


Vinterväntan...


Hedvig i frostigt gräs.


Linelutten kollar läget i den dimmiga skogen.

Passar på att uppdatera lite medan jag dricker förmiddagskaffet. Den här veckan har det varit lugnt på hundaktivitetsfronten. Vi väntar nu på att det ska bli vinter med allt vad det innebär av ridhusträning och skidåkning.


Vacker soluppgång kl 7 på söndagsmorgonen.

Söndag i helgen som var hade vi KM i Vallhundsklubben. Värdig vinnare blev Gittan och Bell som gjorde 2 höjdarrundor i fårhagen. Oj, vad dom var duktiga! Alla ekipagen gjorde 2 rundor och så lades resultaten ihop. Den första rundan gjorde man på den nivå som man har eller ska tävla i, den andra gjorde man ett snäpp högre. Sen räknades poängen ihop. Det var 11 deltagare i varierande klasser. Bordercollie dominerade, ett par kelpies och så Linelutten som ensam aussie. Flera fina rundor var det i första omgången. Annakarin och Is gjorde en jättefin första runda men fick lite problem i den andra. Fåren var genomgående lite stökigare i den andra rundan och det gick lite si och så även för dom tävlingsvana förarna och hundarna.


Gittan och Bell har startat sin andra runda. Domaren Ove och sekreteraren Elsa övervakar.

Vi, Lin och jag, har ju aldrig tävlat i vallning så vi startade båda rundorna på VP-nivå fast med kortare hämt (50 m istället för 100). Första rundan gick hyfsat tycker jag och vi fick lite poäng av domarn också. Fast vi fick inte in fåren i fållan och vi hade en del missar på vägen. Den andra rundan var en mindre katastrof. Lin hade glömt att man lyssnar på sin matte när man är bland får...Hon hittade på både det ena och det andra, och tyckte att hon kunde själv. Dock inte så att hon var dum med nåt får eller bet nåt eller så, nä det var mest att hon fjollade på och gick för nära. Och så var hon tvungen att gå och bajsa mitt i alltihop... Jag kan ju säga att jag inte var så nöjd med henne efteråt. Jag försökte sälja henne till högstbjudande men konstigt nog var det ingen som bjöd... Och av dom 11 deltagarna så kom vi på 11 plats.


Söta Isa som tålmodigt skötte fikaförsäljningen hela dagen.

Nåja, det var en trevlig dag och det var roligt att se alla hundarna. Trevligt folk, god mat och många glada skratt blev det i alla fall under dagen. Och nu när jag smält det hela så är jag i alla fall helt på det klara med att vi kommer igen nästa år! Bara att träna vidare efter vintervilan alltså!

      
1. Pelle tar sig lite fika. 2. Fyra åskådare och en deltagare, AnnaKarin.  3. Marie och världens sötaste BC-valp, Aston från Svarthalls kennel.



Den här veckan har det bara varit vanliga promenader, i slutet av veckan tillsammans med Marita och vovvarna. Lin har slutat löpa nu så vi kan gå tillsammans. En kväll när vi gick sent så var det både dimmigt och mörkt, så vi såg nästan ingenting. Det är väl det värsta med den här årstiden att det blir mörkt så tidigt. Man hinner liksom inte med några uteaktiviteter efter jobbet. Jag har tänkt att jag skulle träna lite spår med Lin. Det har inte blivit av än, men i helgen ska jag försöka göra det.



Nästa helg blir det en helt annan typ av aktiviteter för min del. Min film "ÄlgSune" har kommit med på en filmfestival i Verdal i Norge www.femminafilm.no så jag ska åka dit ett par dagar. Sen på söndagen ska jag till Valsjöbyns filmfestival och visa filmen och prata omkring den och filmarbete i allmänhet. Det är förstås roligt att få visa en film som man gjort, det är ju målet liksom. 



Idag har det snöat lite på morronen men nu är det bara grått och grått och grått ute. Jag ska ta och jobba lite till nu före lunchpromenaden och på eftermiddan ska jag se till att bli klar med en teckning som har varit lite seg att komma igång med. Sen blir det väl after-work, dvs hundpromenad före middan. Och sen får fredagslugnet råda i huset :-))


Det kan ju vara vackert också mitt i dimma och frost.

Trevlig helg!

Vallträning hos Gittan idag

Jodå, tog en sväng till GIttan idag mitt på dan och fick träna lite. Det gick väl inte så värst bra för oss. Linelutt har nog tappat en bit av den lilla hjärna hon har, nu när hon höglöper. Det gick väl si och så med både hämt och fösning och allt annat. Jag kanske ska ställa in starten på KM:et om det är så här det är...


Gittan och Bell sorterar ut några lämpliga tackor.
Bell är så duktig och gör precis det Gittan säger åt henne.
 

Nä, jag skojar! Det får väl gå hur det vill, KM:et ska jag vara med på. Vi tar det som en utmaning och alltid lär vi oss nåt. Jag tror att om jag gör det jag ska, så gör Lineutt det hon ska. Jag tror egentligen att hennes största problem är hennes matte. Matten gör så konstiga saker...  och Lin gör väl det hon tror att jag menar. Jag får väl helt enkelt ta och skärpa mej.

Det var i alla fall en härlig dag och Gittan bjöd på gott fika efteråt! Tack snälla Gittan för att du står ut med oss i fårhagen!

Så här såg det ut igår när vi var på på morronpromenad. -5 grader och lite puder på marken. Vi får gå ensamma på promenaderna nu för Lin höglöper och Linus bli så upp i hejsan då. Marita tycker att det är lugnare ifall vi inte träffas just nu och det har jag full förståelse för :-))



Och så hade vi besök av några starar som kalasade på häggbären i det frostbitna trädet. Dom är fina stararna och så syns dom så väl i det vita.



Och så till sist en liten hälsning till Lena...Du ligger efter! ;-))

Nu är det vinter!

Inte för att det har kommit så mycket snö fast det har snöat hela dan. Blötsnö. Trist och grått. Men det som definitivt gör att det nu är vinter är att igår plockade vi in agilitybanan i förrådet. Det är lika tråkigt varje gång. Lika tråkigt som det är roligt att plocka ut den på våren.

En annan sak som också gör att det nu verkligen är vinter, är att fåren åkte hem till sin rätta matte idag. Dom fick åka hästtransport dit. Dom var inte så sugna på att gå in i den, men Lin jobbade på så gott hon kunde men till slut fick vi hjälpa till och putta in dom. Han som hämtade dom hade lite bråttom så vi fick inte hålla på så länge med lastningen.
Innan skjutsen kom så vallade jag och Lin ett tag i hagen. Det gick fint. Lin var så lugn och lydig så det kändes som en bra säsongsavslutning. Fast till helgen är det dags för den stooora säsongsavslutningen då vi har anmält oss till Klubbmästerskapet! Det ska bli jättekul! Fast lite pirrigt är det förstås också. Men mest kul.

När fåren hade åkt iväg tog jag bort alla stängsel, hinkar och annat krafs och satte in i förrådet. Så nu kan det snöa bäst det vill. Ja, fast det är ju bra om det väntar till efter klubbmästerskapet förstås.

Inte en bild har jag tagit ute idag så jag sätter in en bild på Erika & co från tidigare i höstas.



Och en bild på mitt kaffe från eftermiddan....



Ja, det var väl den kortaste uppdateringen nånsin på den här bloggen ;-))

Fårpromenad


Fösning vid torpet.

Måste bara berätta att Linelutten och jag tog en lite fårpromenad nu på morronen! Oj, vad vi hade kul! Vi tog fåren med oss och promenerade upp till torpet i skogen i finvädret. Lin var jätteduktig på vägen upp och höll fåren fint hos mej hela tiden. Nån gång ibland fick jag hjälpa till med ett kommando, men hon skötte det nästan helt själv. Väl uppe vid torpet så tränade vi fösning och flankeringar. Jag satte lina på henne bara för träningens skull och precis när jag gjort det och gått en liten bit så såg jag 3 rådjur lite längre fram...Som tur var så såg varken fåren eller Lin dom. Annars kanske jag hade fått med mej 9 djur hem, eller så inget alls :-))  Fösningen gick fint så jag knäppte bort linan och jobbade vidare utan den. Vi tränade lite fålla/grindöppning också med hjälp av balarna som står däruppe. Det är ju lagom öppningar i dom för att gå igenom. Bra att ha lite hinder att sikta på.


Lin håller kollen!

Jag var ju tvungen att prova ett o annat långt hämt också förstås. Det gick väldigt bra, särskilt åt vänster. Det är ju högerhämten som gått bäst tidigare så jag har nog tränat mera vänster på sistone.


- Dom har bråttom hem, matte! Men va inte orolig, jag fixar det!

När vi gick hem blev det ju lite stökigare att hålla fåren hos mej för dom hade ju lite drag hemåt. Men det gick bra det också, fast med lite mer hjälp av mej än vad som behövdes på bortvägen.

Lin var ganska trött i huvudet när vi kom hem till lägdan där vi har fårhagen men hon jobbade faktiskt ända hem så jag är jättenöjd med henne! Just idag är hon alltså inte till salu...;-))


- Va, till salu? Jag? Nä nu får du väl skärpa dej!

Nu så...

är det faktiskt dags för en uppdatering. Det har varit lite "körigt på firman" på sistone. Mycket tid har jag tillbringat framför datorn både dag och natt. Och det har bara varit jobb. Visserligen har jobbet varit väldigt roligt men jag har inte velat tillbringa den lilla fritid som varit över med att använda datorn. Nej, jag har istället ägnat den åt att träna, tävla och kursa med hundarna förstås och att umgås med familjen.



 
Lite höstbilder från en tidig morron i slutet av september vid torpet i skogen.

Men det har ju gått en hel månad sen sist, och som sagt, nu är det dags för lite uppdatering. Under blogguppehållet har jag hunnit bl.a. med att vara på 2 vallningskurser och tävlat agility på hemmaplan på en liten inofficiell i Aspås och så våran årliga på klubben i Lugnvik. Och nu i helgen som var, åkte vi till Bollnäs på agilitytävling.

Den första kursen var hos Peter Nilsson i Skinnskatteberg i början av september. En uppföljare till kursen i februari som jag och 5 ausseiägare till gick. Den här gången var det jag, Linelutten och Hedvig, Lena och Diesel, Cia och Peg, Nina och Pysen och Fia med Theo. Jättetrevligt gäng, alla med fina hundar från Windedos.
Kursen var som vanligt mycket givande, Peter är en duktig lärare! Vi hade fantastiskt roligt både på dagarna i fårhagen och hemma i stugan på kvällarna.


Fulla stugan med åssietjejer! Lin, Häxa, Peg, Isa och Hedvig.

   
Nina och Peter analyserar... Tur att vi hade tak! Och leran bredde ut sig.

Nina, Pysen och Peter i fårhagen.

Jag hann tillbringa ett par dagar hos Lena också innan jag åkte hem. Under dom dagarna fick jag uppleva en hel del exotiska saker...Ja, för en norrlänning så var det fantastiska upplevelser! Jag fick plocka gula kantareller! Tänk, det var bara att gå ut en liten bit i skogen så bara var dom där! Många, stora knallgula och härliga! Oj, vad det var kul! Och så fick jag plocka björnbär direkt från busken. Jag som bara sett björnbär i syltform i affären! Och inte nog med det, jag fick plocka plommon och äpplen direkt från trädet också! Och så såg jag majsodlingar! Visste inte ens att man odlade majs i Sverige. Och så sist men inte minst: Vi hann med 2 besök på Slagstaglass innan dom stängde för säsongen. Visst är det fantastiskt vad man kan få vara med om bara för att man har vänner i södern!

 
Kantareller!    Vi hann!

På vägen hem stannade jag till i Enköping hos Cia och vallade lite på hennes får. Dom är lite speciella så det var inte helt lätt, men väldigt kul och lärorikt. Och alltid lika roligt att träffa Cia förstås!


Dom är väldigt söta, Cias får. Men inte helt lätthanterliga.

 
Det finns stora fält att valla på. Cia och Peg i 25:an.

Den andra kursen var för ett par veckor sedan. Då kom Peter hit till oss. Vi höll till hemma hos Gittan i Mo. Då var det en blandning av BC:ar och aussies, jag och Lin, AnnaKarin och Is (och lite Vie), Gittan och Bell, Boel och Flash (och lite Scott), Tove och Isa. Den 6:e platsen delades mellan Harriet med Voys och Marie med Copee som deltog en dag var.
Lika rolig kurs denna gången, och himla kul att vara på hemmaplan med kända får och marker. Inspirerande att träna vidare förstås!


Kursarna utplacerade i "Kallebacken" hos Gittan.

   
AnnaKarin och Boel. Tove hade roligt! Fint väder hade vi också!

Inga dåliga ytor! Peter blev sugen på att flytta hit han också...

Den inofficiella agilitytävlingen i Aspås var en jättetrevlig tillställng med gott fika och ett dignande prisbord. Vädret var också bra, även om det var lite kyligt och blåsigt. Lotta gjorde som vanligt ett bra jobb med banor och domarsysslor. Jag fick äran att döma i mediumklassen eftersom Lotta själv ville tävla med sin hund. Och än en gång kan jag konstatera att domarjobbet inte är så himla enkelt. Men roligt var det!


Lite ovanlig placering för en agilityplan. Men som gjort för "Haleluja-moments"!

   
Tävlande väntar på sin tur. Harriet och dom söta Grabbarna Grå.

Agilitytävlingen här på hemmaklubben i Lugnvik blev en lerig tillställning. Men bortsett från vädrets makter som man ju inte råder över så var det ett bra arrangemang. Många arbetsvilliga funktionärer och trevlig stämning gjorde att de 2 tävlingsdagarna flöt på, och jag tror att de flesta tävlande var nöjda trots att dom nog fick tvätta både kläder, skor och hundar efter helgen. 
Jag tycker att det är svårt att koncentrera sig på att tävla när jag är funkis samtidigt, så därför blev det inte några resultat att skryta med för mig. En 2:a plats med laget gjorde att jag i alla fall fick en rosett med mig hem. Och inte en bild tog jag på hela helgen...

Mellan kurserna och tävlingen har vi tränat en del, både agility och vallning. Dock inte så mycket som jag skulle önska. Men när vi tränat har det varit bra i alla fall. Tonvikten i vallningsträningen har legat på fösning och flankering. Det går bättre och bättre och Lin utvecklas hela tiden. Jag tycker att det är så roligt att hon är så intresserad av vallningen. I agility går det ganska bra också, men Lin har fortfarande problem med koncentrationen och flippar ibland ur och hittar på eget. Men det går framåt där också. Vi måste bara träna mer.

Och så har jag jobbat då...Men nu är jag klar med det jobb som har varit mest akut. Det känns skönt men det är också en bra känsla att jag har flera jobb i gång. Några är redan påbörjade och några är på gång. Så brukar det inte vara i min branch så jag är ganska nöjd med jobbsituationen just nu. Endera dan blir jag nog rik...


Linelutten, alltid på språng!

   
Ytterligare några höstbilder...

Ibland är det vackert!

Ja, så var vi då till till Bollnäs och tävlade agility. Det var så roligt att åka iväg en sväng. Vi lyxade oss och bodde på Scandic. Gittan och jag delade rum och tävlade både lördag och söndag. I lördags var det bara klass 3 och lag och på söndag var det klass 1 och 2. AnnaKarin var med bara på lördag, lilla Vie är ju för ung för att tävla.
Men det gick bra för AnnaKarin och Is, dom vann hoppklassen och därmed är dom klara för SM! Och där blir dom nog farliga!


AnnaKarin överst på pallen! Vi hoppas det kommer att se ut så på SM också!

Vi kom 4:a i hoppklassen med laget, trots att vi bara hade 3 hundar med. Bra jobbat av oss! I agilityklassen gick det inte så bra, där blev vi diskade.
Hedvig och jag diskade oss i båda klasserna också. Diskningen i hoppklassen var lite speciell för lilla Vidved for iväg rakt fram efter en tunnel och över ett hopphinder, trots att jag ropade på henne från sidan på tunneln. Hon brukar ju vara så lyhörd och göra precis som jag säger, men då hörde hon inget. I agilityklassen hade hon 2 tunnelingångar och en balansbom att välja på, och hon valde ena tunnelingången. Hon skulle ha valt balansen...


Lördag morron var det så här vackert utanför hotellet. Nästan som en tavla...

och en tavla till...

och en till!

På söndagen vann Gittan och Bell hoppklassen och gick upp i klass 2. I agility är dom redan i 2:an. Linelutten och jag diskade oss även denna dagen i båda klasserna. Men faktiskt så gjorde hon ett jättefint hopplopp. Det var bara det att hon missade däcket på upploppet. Det var ett smalt silvrigt däck och inte det vanliga bredare. Och hon har ju rätt bråttom så hon hinner väl inte se sig för. Nåja, det går i alla fall bättre och bättre. I agilityloppet höll hon ihop jättefint i 2/3 av banan. Sen strulade det till sig vid gungbrädan och det blev en disk. Men jag var ändå nöjd med hennes insatser under dan. Konstigt att vara nöjd med 2 disk, men det kan man ju faktiskt vara i den här sporten.


Gittan överst på pallen! Fortsätter dom så här så är klass 3 inte långt borta!
 
Lin har stenkul! På hemvägen mötte vi snövädret...

Och igår kväll snöade det rejält här hemma. Det mesta har gått bort idag men det är ändå vitt på sina ställen.
Gittan och jag vallade igår eftermiddag innan det började. Lin fick göra några ganska långa hämt och det gick riktigt bra! Idag hann jag också med ett litet pass i fårhagen och det gick även då riktigt bra. Sista hämtet och fösningen var jag jättenöjd med! Kändes faktiskt som om vallprov inte är ett omöjligt mål!


Utsikt mot fårhagen imorse. Fåren var inte så glada...

 
Promenad med Marita, Linus och Eddie mitt på dan.


En riktigt vacker dag, solen värmde ordentligt. Det kändes mer som mars än oktober.

RSS 2.0