Retreat tror jag det heter...


...när man reser bort för att vara tyst och njuta av att bara filosofera. I så fall har jag varit på det. Nämligen hos vännen Karin i hennes lilla ensliga stuga i Nästansjö utanför Vilhelmina. Vilket härligt ställe det är! Och Karin är en toppenkompis som verkligen kan konsten att göra det mysigt och fixa god mat! Och tillsammans är vi jättebra på att göra ingenting;-)) På en udde i sjön ligger stugan och det lilla badhuset med badtunna på altanen. Ingen el, vedelning i öppenspisen, gasolspis och utedass och vatten från sjön och regnet och skitlångt till närmaste granne. Ja, ni fattar hur mysigt det är!


Linelutt framför stugan.

Jag åkte dit på söndag eftermiddag. På vägen dit stannade jag i Fyrås och gjorde ett besök på Fyrås Gård tillsammans med Gittan, Pelle och Klas som åkte MC dit. Vi åt deras specialité, äggostkaka. Got, gott! Sen for mc-åkarna hemåt i regnet och jag puttrade vidare till Nästansjö.


Knuttarna Pelle och Klas och spättan Gittan.

Framme vid 18-tiden. Middan var serverad, sallad med chevrèost och på det en delikat renskav med enbärskrydda. Gott vin till förstås. Efter middan var det givetvis dags att hoppa i badtunnan. Ute var det +6 grader, men i badet var det varmt och skönt. Karin hade eldat bra i kaminen som värmer vattnet. Vi tog oss en badpilsner och bara myste. Sen tog vi ett dopp i sjön. Inte lika varmt men ändå skönt. Tillbaka i tunnan en stund och sen efterrätt i det lilla mysiga badhuset. Jag kan säga att vi somnade ovaggade sen. Hundarna fick rejsa omkring som dom ville runt stugan. Dom badade och busade och hade det jätteskönt dom också. Lin somnade som en stock direkt när hon kom in i stugan. 

 
Efterrätten serverad. Mums! 
 

Utsikten från badhuset ut mot sjön.

Jag sov jättegott uppe på loftet. När jag vaknade var klockan halv 9. Vi åt en långfrukost som räckte över lunch också. Sen gick vi ut och drog ihop lite ris på tomten, städade ur badtunnan och småfixade lite en stund. Efter det drack vi kaffe och jag tog en tupplur på soffan. Fattar ni hur avkopplande det var att vara där??? Att jag inte tar mej dit oftare! Åkte hemåt vid 17-tiden, stannade till en kortis i Strömsund och var hemma ungefär kl 20. Tusen tack Karin, för att jag fick komma till din fina, mysiga stuga! Jag kommer tillbaka, var så säker!

   

   

I lördags kväll tog Klas och jag en tur på Fetpöjken (Klas motorcykel...) till Kretsloppshuset i Mörsil. Där serverades kolbullar och blues i sommarnatten med Sannetorp Bluesband. Jättebra musik och goda kolbullar. Och en jättefin mc-tur. Vi åkte bl.a. gamla E75:an över Alsen. Otroligt vacker väg. Det var vindstilla på Alsensjön och en fantastisk sommarkväll. Najs!


Fetpöjken vid Kretsloppshusets skylt.

 
Fetpöjkens husse... och den vackra trädgården.

Tisdag kväll var det så dags för vallningskurs i Dvärsätt som vanligt. Jag fick träna drivning, höger-vänster, fålla in och ut och Lin jobbade ganska bra hela tiden. På slutet gjorde vi en vandring som började med fålla in och ut och sen drivning genom 2 grindar och avslutade med att placera fåren på anvisad plats. Det kändes fint och Linelutten jobbade på bra. Eva och Gittan gjorde vågen när vi kom tillbaka:-)))

 
Eva, Gittan o Bell funderar. Pernilla med Calla frågar och Eva förklarar

När vi kom hem till Åsnegården hjälpte Gittan och Bell mej att flytta mina får till en ny hage. Det var tur att jag bad henne för fåren var riktigt springiga och krångliga så jag tror inte att jag och Lin hade fixat det. Åtminstone inte på den sidan midnatt...Tack snälla Gittan!

Idag har vädret varit jättefint. Jag har suttit på altanen och jobbat med teckningar. Mitt på dagen fick jag besök av min kära brorson Mattias och hans goa sambo Carola. Vi drack kaffe och pratade en stund innan dom åkte iväg på norrlandssemester mot Åsele och Stekenjokkvägen. Vi höll också tummarna för brorsan som är i Umeå och blev opererad dag. Vi fick rapport från min svägerska att allt hade gått bra och att han nog ska repa sig ganska snart. Skönt att höra, det är så "agasamt" med operationer och olika prognoser och diagnoser. Fast jag är säker på att det ska ordna sej. Jag håller i alla fall alla mina tummar för det.

Imorron bitti ska vi vallträna på mina får. Gittan och Jimmy kommer hit med vovvarna för att träna. Det ska bli skoj att se hur det går.

Välkommen till trädgårdsdax!

Efter att ha kollat in Hedvigs agilityskola hos Lena (kolla denna länk!) så har jag bestämt mej för att börja med trädgårdsskötsel istället för agility. Har därför kollat in vad som finns i min trädgård. Förutom en gräsmatta full med mossa och vitklöver så hittade jag följande:


Mängder av brandgul lija, vacker som bara den!


Stormhatt (gissar bara) och nyponros.


Mera nyponros...Det är fullt av dom.


I en mörk vrå under en buske hittade jag dessa blåklint.


Och sist men inte minst mina vackra rosor. Vet inte vilken "ras" det är men fina är dom.


Så här ser knopparna ut. Riktigt vackra, eller hur?

Otroligt att det kan finnas så mycket vackert i en så misskött trädgård. Och då har jag ändå inte visat mina stoltheter, de tre lupinerna som jag faktiskt planterat själv och som faktiskt överlevt i flera år! Min trädgårdsskötsel består annars i att kratta rabatten på våren och klippa rosenbuskarna. Annars sticks dom så förb...när man ska gå förbi dom långa spröten som ligger ut på gräsmattan.

Nä nu kommer jag inte på nåt mer som har med trädgård att göra... Så jag kan väl berätta att vi var till Gittan och vallade fåren igår en stund. Linelutten skötte sig utmärkt och Gittan tyckte att hon var duktig. Jag sög åt mej av det och åkte hem glad och nöjd! Hedvig fick också prova på lite för jag ville se om hon var intresserad efter att ha blivit "överkörd" av min elaka tacka. Men Hedvig var riktigt på hugget och det var ju skönt att se.

Jag har också fått mail från Mackan som hade tagit en massa fina kort när vi tränade agility när hon var här och hälsade på. Jag hade ju glömt bort att berätta om det! Om ni vill titta så finns bilderna här. Gå in på rubriken "Bilder och annat" och "Agilitybilder 29/6".

Ute står regnet som spön i backen. Jag tror att jag ska ta och lägga mej på soffan en stund och titta på Pistvakt på TV. Eller så tar jag på mej regnstället och går en promenad med vovvarna...

Trevlig helg!

Agilitytävling, arga får och annat smått o gott

Ja, här uppdateras det inte ofta minsann...Fast det är ju oftare än hos Lena i alla fall ;-)). Vi har hunnit med en hel del sen sist faktiskt...

I förra inlägget skrev jag att vi skulle på inoff agilitytävling. Den var i Enarsvedjan, mitt i ingenstans...Vackert var det i alla fall. Vi tävlade i en öppenklass och en skojklass. Linelutten var helt off och det gav mig väl inga förhoppningar vad beträffar tävlingarna i Skutskär. Bell däremot gick klockrent och tog hem båda loppen. Bra jobbat Gittan och Bell! Harriet var också där och tävlade. Voys gick fint och kom 5:a i ett av loppen om jag inte minns fel! Hedvig fick köra ett lopp på låga hinder utom tävlan. Veterinären som har opererat henne var där så jag frågade om lov. Harriettan fotade förstås...och kom själv med på en bild!?!


Kolla in hoppstilen!


   
Jag och Hedvig i full fart.......

   
Jag och Lin vid tunneln. Lin i slalom. Och så Harriet och Voys.


Det fanns möjlighet att få prova sin hund på björnspår och Lin och jag hakade på chansen. Jag var nyfiken på att se hur hon skulle reagera. Det var en kille som hette Björn som hade lagt spåret...Nä jag skojar, dom hade använt tassarna av en död björn och lagt ett spår med dom. Lin tog spåret direkt och gick en liten bit, sen stannade hon och blev väldigt uppmärksam. Hon tittade sig omkring och sen kollade hon på mej ungefär som om hon frågade om vi verkligen skulle gå vidare. Jag uppmuntrade henne och hon gick vidare i spåret (det var snitslat så att jag såg var det bar iväg) tills hon såg en stor stubbe en bit framåt. Då tvärstannade hon och tittade åter på mej som om hon sa: - Nu vänder vi va? Hela tiden var hon väldigt uppmärksam på vad som fanns runtomkring. Så är hon aldrig när vi spårar på vanligt sätt. Då går hon helt upp i spåret och tittar sig adrig omkring på det sättet. Vi avslutade där för nu kommer jag att känna igen reaktionen om vi stöter på nallespår i våran skog. Och då går vi hem direkt ! Sådeså!

På kvällen var vi på grillfest hemma hos brorsan tillsammans med ett 15-tal andra gäster. Trevligt och gott. Vädret var fint och myggen ganska fåtaliga. Ialla fall hos mej, dom åt tydligen hellre på Klas för han hade många myggbett när vi kom hem. 


Festligt hos Janne och Britta i svängen.


Söndagen gick åt till att sätta ny hage åt fåren så att dom skulle ha att äta medan jag var i Skutskär. På kvällen åkte jag till Gittan och vallade en stund. Det gick riktigt bra förutom att Lin hade för bråttom efter ett får som kom iväg ensamt och jag fick inte stopp på henne. Men när fåret stannade vi stängslet så stannade också Lin en bit ifrån och gjorde inte fåret någonting. Det brukar hon ju inte heller göra men jag tyckte att det kändes lite jaktlikt så jag blev lite orolig. Hon fick en del skäll av mej så sen ville hon nästan inte göra nåt. Efter en stund gick det till sig och sen gick resten av passet i alla fall bra. När vi var klara gick vi ner till sjön och lät hundarna bada. Lin simmade för första gången. Hon blev lite brydd först men sen simmade hon på bra.


Tito, Bel och Lin i plurret.
   
Lin är lite försiktig. Tito så in i vassen. Bell simmar bland rötterna.


Vi har haft besök söderifrån av Mackan med familj. Dom hade varit på kennelträff med Black Zones hos Nina på Viätts förra helgen och sen kom dom på måndagen och hälsade på hos oss. Mackan och jag är gamla agilitybekanta men har inte umgåtts annat än på tävlingar. Vi har inte hälsat på hos varandra tidigare. Men när dom backat in husvagnen på gräsmattan och vi tagit en fika i sommarvärmen så kändes det som om vi känt varandra lääänge. Härligt med såna kompisar.  Vi åt middag på altanen sen på kvällen och Mackan och jag tog en sväng i vallhagen med Lin och Skippo. Sen satt vi allihop (Mackan, Peter, Viktor, Emmie, Klas, Johanna och jag) och myste på altanen till sent på kvällen...eller tidigt på natten.


Mackan och Peter har parkerat husvagnen. Stänkskärmen hade lossnat på en grusväg som var sämre än våran!?!

På tisdag morron for våra gäster vidare till Åre där dom skulle cykla på Åreskutan och åka kabinbana bland annat. Mer om det kan ni läsa på Mackans blogg . Roligt var det att ha dom här i alla fall och vi hoppas dom kommer fler gånger!


Packat och klart för avfärd mot Åre! Välkomna tillbaka!
 
Vackre Skippo och Lill-Dojan på plats i bilen.


På tisdag kväll var det vallningskurs i Dvärsätt. Det gick väldigt bra och bl.a. så fick Linelutt och jag träna på korta hämt. Det gick bäst åt höger. Riktigt fina hämt fick hon till med bra båge och fint djup. Jag blir så glad när det går så bra. Hon är riktigt duktig den lilla fläckiga saken.

Sen var det dags att packa inför Skutskärsresan på onsdag. Men först var det lite jobb som skulle fixas klart innan jag åkte...Skickade det sista till tryckeriet vid 2-tiden på natten... Packandet fick vänta till onsdag morron. Så då var det bara att kliva upp vid 6-tiden och packa och göra resten som skulle vara klart till kl 10 då vi skulle åka.


"Kolonnen" på väg uppför Kläppe-backarna.


Sammanstrålade med Gittan och AnnaKarin i korsningen och så åkte vi i kolonn (om nu 2 bilar räknas som en kolonn...) mot Skutskär. Mellanlandning i Sundsvall med lunch och rastning. Kom fram till Gävle vid 16-tiden. Jag hämtade nyckeln till stugan vi hyrt hos Turistbyrån medan Gittan och Akan åkte ut till klubben och satte upp tälten. Vi handlade mat och dryck och sen åkte vi till stugan som låg en mil från tävlingsplatsen. På kvällen promenerade vi ner mot havet en sväng, den blev dock inte så lång... Vi blev nämligen anfallna av tusentals elaka myggor. Det visade sig att vi bodde i ett av världens värsta mygghål. Och vi ska ju som norrlänningar ändå vara rätt vana vid sånt. Jag kan väl säga att vi inte använde uteplatsen vid stugan nån gång på hela tiden. Promenaderna med hundarna gjorde vi på tävlingsplatsen innan vi åkte hem och sen blev det bara korta kissisar vid stugan.

 
Så här fint var det på promenadstigen vid Skutskärs brukshundklubb. Och inga myggor.


På torsdag var det lagtävlingar och klass 3. Eftersom Hedvig inte fick tävla så skrotade jag mest runt den dan. Jag filmade lopp och hejade och fikade och åt och... ja. Konstigt var det att vara på agilitytävling en hel dag utan att tävla. Har aldrig hänt mej förut. Det var ingen av kamraterna som fick till nåt riktigt bra lopp denna dagen, lite småfel och diskningar var slutresultatet. Jo, Is gjorde fina lopp i lagklasserna och nollade. På kvällen blev det hämtpizza och en tidig kväll.


Träffade Lins syster Lyra. Hon var så gullig och hade faktiskt mjukare päls än Lin! Fast hon och Lin tyckte inte värst bra om varandra. Och ingen av dom brukar tycka illa om andra hundar. Syskonkärlek?


Fredag var det så dags att debutera med Linelutten. Det kändes kul att gå klass 1-banorna och allt kändes bara bra. Jag hade inga förväntningar på bra lopp eftersom Lin ju kan sväva iväg och glömma vad hon håller på med ibland. Hopploppet stod först på tur. En rolig bana med full fart. Hon stod fint kvar i starten och väntade på mitt "Iväg" och allt gick väldigt bra sånär som på en missad slalomingång. 5 fel alltså, men i övrigt ett bra lopp.
På eftermiddan var det dags för agilityloppet och det var spännande att se om kontaktfältsträningen skulle fungera. Banan var snabb och flytig och Lin skötte sig exemplariskt på alla hindren och vi kom i mål felfria! Det räckte till en 5:e plats och en uppflyttningspinne! Jag var förstås glad men förvånad.


Lin tar gungans kontaktfält...


...och A-hindrets. Ordentligt. Fotografen som lånat mig dom fina bilderna på Lin heter Susanne Lindén. Tack så mycket!


Jag kommer inte ihåg de andras resultat från dagen men det var inga kanonresultat vad jag kan minnas. Bell gjorde i alla fall fina lopp men drog på sig nåt litet fel så det blev inga pinnar för hennes del. Ytterligare några kompisar kom dit och förlängde vårat "radhustält". Det var Roger och Birk, Mona och Nova och Marie och alla deras vovvar. 

På lördag morron dök även Thomas och Stina upp och flyttade in i tältstaden. Den här dagen gick det lite sämre för Lin. Hon missade sista pinnen i slalom och gick sen tillbaka hela slalomen och då blir man diskad. Resten av loppet blev därför lite splittrat. I agilityklassen gjorde hon ett jättefint lopp men jag gjorde ett för sent framförbyte och trängde henne så hon gick snett upp på gungbrädan och fick en vägran. Men jag var i alla fall väldigt nöjd. Hon skötte sig ju...
Lördag var det landslagsuttagningar så allt tog lite längre tid den dan. Sent på kvällen, nästan sist i startfältet i hoppklass 3 gjorde Is och AnnaKarin ett kanonlopp och kom 2:a! Dessutom fick dom sitt andra hoppcert! Grattis! Dom slog alla som sökt till landslaget förutom Isabelle och Noah, som ju är kullbror till Is. Uppfödaren Åsa Emanuelsson var rätt mallig när hon upptäckte det dan därpå. Nästan alla hade ju åkt hem när det var Is tur att köra. Men alla vi i Östersund/Brunflo-gänget var kvar och hejade och blev väldigt stolta allihop! Kommer inte ihåg några andra resultat från den dan. Det blir liksom lite för mycket att hålla i minnet...

   
AnnaKarin får sin rosett...och väljer pris...och så här glad blev hon över Certet!


Söndag började med hopplopp för Lin. Då hade hennes lilla hjärna tagit slut och hon glömde med jämna mellanrum bort att jag också var där och ville ha ett finger med i spelet. Hon flöt iväg och tittade på än det ena, än det andra och lyssnade inte alls på mej. Diskad alltså. Samma sak i agilityloppet, men där klarade hon en sak, förutom kontaktfälten som fortfarande funkade! Och det var slutet på banan där det på upploppet inte var en raka i mål utan före sista hindret var det liksom en ögla, med ett hinder ut till höger och sen tillbaka över ett annat, och sen i mål... Det trodde jag inte att hon skulle fixa, men det gjorde hon. Något att glädjas åt ändå alltså. Och stod kvar i starten gjorde hon alla loppen! Hon blir nog en bra agilityhund så småningom. Farten får hon säkert framöver när jag kan släppa henne mer. Drivet har hon i alla fall. Och som vanligt har jag inte nån vidare koll på övriga resultat.

Jag åkte iväg så fort jag var klar för att jag var tvungen att åka in i Gävle och återlämna stugnyckeln på Turistbyrån före kl 14. Jag köpte med mig mat och åt en snabblunch i bilen. Sen köpte jag med mig en mugg kaffe och en muffins från Waynes Coffee och fikade medan jag körde på motorvägen. Jag stannade sen till i Stöde och rastade hundarna och mej själv och kom hem till Åsnegården vid halvåttatiden på kvällen. Jag hann ta en sväng bland fåren med Lin efter att jag ätit. Sen hade jag i alla fall inte svårt att somna på kvällen...

Måndag kväll hade jag bytt till mig vallkurs, för jag skulle jobba med filmning på tisdag kväll som är den ordinarie kurskvällen för mig och Lin. Vi hade ju inte hunnit träna just nånting så vi jobbade vidare med det vi gjorde gången innan. Dvs korta hämt och vanlig drivning. Det gick bra även denna kväll och vi fick beröm av instruktören Eva! Roligt värre. Gittan och Bell hade också bytt kväll så vi samåkte. Dom gjorde också bra ifrån sej och vi åkte allihop hemåt blöta och trötta, men glada!

Igår morse ringde grannen och sa att han hade får på sin lägda...Dom hade alltså gått igenom stängslet så det var bara att tänka ut bästa sättet att hämta hem dom. Jag tog med mig Hedvig, lokaliserade fåren och skickade iväg henne. Hon såg dom inte först, men när hon såg dom gjorde hon en fin båge runt dom och kom lugnt med dom till mej. Det var bara att promenera in i hagen med dom. Hedvig var jätteduktig och blev jätteglad över berömmet.

Senare på dan gjorde jag ny hage åt fåren och så skulle jag flytta dit dom. Bestämde mig för att ta Hedvig och flytta dom med eftersom Lin får lite bråttom efter dom ifall dom drar. Jag tog ett pass med Lin först i trähagen och sen hämtade jag Hedvig. Häromdagen när jag vallade med Hedvig så var det ett av fåren som gick på henne ordentligt och hon hamnade då vid staketet och kom inte åt att försvara sej eller springa undan. Så jag kollade först att dom gick undan för henne och att hon vågade gå på och det gjorde hon. Vi körde en stund i trähagen och sen öppnade jag grinden och lät henne ta ut dom. Det gick bra men när jag började gå bort från gården då gick Hedvig hem...Jag ropade på henne och hon kom så småningom, men väldigt tveksamt. Fåren började bli lite vidlyftiga så jag höjde väl rösten lite och kommenderade Hedvig så gott det gick. Hon lyssnade ibland men jobbade väldigt tveksamt så vi fick inte in fåren i hagen utan dom for omkring lite hit och dit...Till slut försvann Hedvig hem igen och kom inte tillbaka...Jag fick till slut in dom i hagen själv, men då hade dom bl.a. gjort ett besök i grannens trädgård... Inte populärt kan jag säga.

När fåren väl var inne hämtade jag Hedvig för att inte avsluta med ett misslyckande. Vi vallade lite i nya hagen och det gick ganska bra. Jag skulle just avsluta när ett av fåren kom på att det skulle kaxa till sej ordentligt och tvärvände och bara sprang över Hedvig, både fram och tillbaka. Så nära döden har det fåret aldrig varit kan jag säga! Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra så jag lät Hedvig fösa dom lite tillsammans med mej och berömde henne för det och sen gick vi hem. Nu vet jag inte hur jag ska göra för att kunna träna Hedvig inför tävlingen. Jag antar att mina får vet att dom kan ta henne nu så det funkar nog inte. Goda råd? Hör gärna av er!

Igår kväll åkte jag till Lits Hembygsgård för att filma tillsammans med Henrik. Dom skulle tända kolmilan, som dom tror kan vara den sista milan som görs i Lit. Det finns inte något större intresse hos de yngre att driva traditionen vidare och dom gamla gubbarna orkar inte fortsätta själva.

   
Milan tänds....sen blev det lite rökigt....och till slut var allt inlindat i grå rök, inklusive fotografen.


Sen var det "Lit é kul" så vi stannade och filmade lite av det också. Klas kom också dit en stund. Vi lyssnade på "Ständut blakk" och "Inge Jorm" och tog en fika.  "Inge Jorm" är ett ungt band från Lit som spelar rock-covers och det gör dom riktigt bra!


"Inge Jorm" på hembygdsgårdens scen. Namnet är jämtska och betyder ungefär "inget fjant".



Och det här är min kompis Mariannes söta kromfohrländer Sally som var där och kollade in en snygg borderterrierkille. Sally är den sötaste "krommis" jag träffat och det tycker tydligen utställningsdomarna också för hon har bara nån liten titel kvar så är hon internationell champion. Hon är rätt duktig på agility också, men matte har visst aldrig tid att träna...


Idag regnar det...mycket... Det var inget skönt på morronpromenaden kan jag säga. Men hundarna hade i alla fall kul.
Långt blev det här inlägget... Hoppas ni orkade läsa. Vi får väl se hur länge det dröjer till nästa uppdatering. Jag är i alla fall på hemmaplan nån vecka till innan semester och vallningstävling... Nu ska jag ut och motionera fåren en stund.


RSS 2.0